Vlaanderen Vakantie Land in Ghannah Lodge

2 dagen op stap in de Sinai met Vlaanderen Vakantieland

Iedereen keek er naar uit in het dorp, onze Bedoeiense medewerkers, buren, vrienden, partners en ook wij waren uiterst zenuwachting met de komst van de Belgische televisie in Ghannah Lodge.

Op donderdag 28 mei was het zover, het busje reed de poorten van Ghannah Lodge binnen en het vlaanderen vakantieland team stapte uit met Saartje Vandendriessche als eerste.

Een goed gevuld programma stond ons te wachten. Ghannah Lodge had een aantal opdrachten gekregen : een privé bezoek aan het Sint Catherina klooster met interview van vader Justin, een Camel race organiseren, een Kamelentocht in de woestijn voor de luisteraars van Radio 2, een Bedoeiensfeest en natuurlijk zou er een presentatie zijn van onze projecten binnen Ghannah Lodge zijnde : het schooltje en het vrouwen handcraft atelier.

Het Bezoek aan het Sint Catherina klooster

 

 

 

 

De reis naar Sint Catherina klooster was langer uitgelopen dan voorzien, wat ze in vaktermen “onvoorziene omstandigheden” noemen…

Volgende ochtend rijden we samen tot aan Mezzerik, de mooie baai dat je van het strand van Ghannah Lodge kunt bewonderen. Daar staan ons een twintigal kamelen met hun eigenaar op te wachten. Veel rumoer want dit word een Camel Race. Dat de beste moge winnen!

Na de kamelen course keren we snel terug naar Ghannh Lodge, waar utzonderlijk de lessen van het schooltje doorgaan van 10 tot 12.00 uur. Nora de lerares en de kinderen zijn volop aan het werk als de ploeg van Vlaanderen Vakantieland teugkeert.

Iedereen bleek zwaar onder de indruk. Een schooltje in open lucht met zicht op zee dat is niet alledaags en wat nog minder gewoon is, is dat zoveel Bedoeiense kinderen gemotiveerd blijven om naar de lessen te komen. De officieele school heeft een aanzienlijk kleiner aantal kinderen aanwezig in de klassen dan het schooltje in Ghannah Lodge.

 

 

 

Ghannah Lodge lanceert een nieuw project : Het vrouwen handcraft atelier / school.

Daar heeft Vlaanderen Vakantieland natuurlijk ook interesse in. We halen Fatma erbij, het moedertje van het dorp. Zelf heeft ze 8 kinderen en een echtgenoot die doof is maar ze blijft dynamish door het Bedoeiens leven gaan. Meestal is zij het die de kinderen hier helpt geboren worden, ze word geroepen als iemand ziek is, want Fatma kent nog alle oude genezingstrukjes. Ze kent de geneeskundige kruiden van de woestijn, ze kent tal van massage technieken die heel wat kwaaltjes verhelpen en ze maakt op ambachtelijke manier geitenkaas en geitenolie en ze kent alle trukje van het vak als het over handwerk gaat.

Daarom hebben we met Fatma afgesproken om een Vrouwen atelier/school op te starten. Daar kunnen vrouwen en jonge meisjes terecht om te leren hoe de prachtige gekleurde Bedoeiense tapijten geweven zijn, hoe je de typische handtasjes maakt maar ook het scheren van de schapen en kameelen, het klaar maken van de wol, de wol kleuren enz… in andere woorden : de bedoeling is van de vrouw haar waardigheid en economische zelfstandigheid terug te laten vinden.

Het wordt een boeiend gesprek met Saartje, Greta legt de situatie en het doel van het project uit

Terwijl Fatma haar wol aan het bewerken is

 

“de Madamme” van Radio 2 vieren feest in Ghannah Lodge

Na de kamelen tocht brengen 2 bussen de luisteraars van Radio 2 naar Ghannah Lodge.

Terwijl Saartje Vandendriessche nog wat geniet van de spelletjes met de lokalen kinderen in het water, worden de luisteraars van Radio 2 verrast door de aanwezigheid van Catherine Vandoorne.

Zij zat al een tijdje op haar reisgenoten te wachten in gezelschap van Heidi.

De ganse bende rust wat uit met een lekkere frisse aperitief in de arisja van Ghannah Lodge, terwijl het Ghannah Lodge team verder werken aan de voorbereidingen voor het grote avondfeest.

De Bedoeiense markt neemt nooit eerder gezienne proporties aan, net alsof heel het dorp aanwezig is.

Iedereen neemt dan plaats in de Bedoeiense tent onder de palmbomen van de oase en het buffet gaat open en de muziekanten beginnen te spelen.

Het dansen kan beginnen

lees het verhaal in onze dagboek

zie alle fotos en het verhaal

zie de site van Radio

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie